När du flyttar in

Här informerar vi om vad som gäller när du flyttar in som hyresgäst hos oss. Kontakta oss gärna om du undrar över något.

Kontrollera din brandvarnare

Brandvarnare ska finnas i din lägenhet men du måste själv kontrollera att den fungerar och byta batterier när de är slut. Saknas det brandvarnare, gör en felanmälan så ordnar vi det.

Teckna en hemförsäkring

Det är viktigt att du tecknar en egen hemförsäkring. Din hemförsäkring täcker dina ägodelar vid till exempel inbrott, brand, skada eller översvämning. Det gäller även de saker du förvarar i ditt lägenhetsförråd.

Kom ihåg att göra en flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket Länk till annan webbplats. så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring Länk till annan webbplats..

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Betala din hyra i tid

Hyran på din lägenhet ska alltid betalas i förskott. Det betyder att hyran för t ex juni ska vara oss tillhanda senast sista maj.

Om du har tappat bort din hyresavi kan du enkelt logga in på Mina sidor och se din hyresavi där. Nu kan du även betala din hyra med e-faktura. Anmäl dig till e-faktura via din internetbank. Läs mer om e-faktura.

Vi skickar inga påminnelser, utan ärendet går direkt till inkasso och du får ett inkassobrev med avgift och ränta.

Anmäl fel direkt

Om det uppstår problem i ditt boende, något kanske går sönder eller inte fungerar som det ska då ska du göra en felanmälan. Du kan göra en felanmälan via Mina sidor. Länk till annan webbplats.

Visa hänsyn till dina grannar

 • Skaka inte mattor och andra föremål från fönster eller balkong.
 • Mata inte fåglar utanför lägenheten. Det kan skräpa ner och dra till sig skadedjur.
 • Balkonglådor ska alltid sättas upp på insidan av balkongräcket.
 • Om du har husdjur, se till att de inte stör omgivningen.
 • Tänk på att alltid städa tvättstugan efter dig och glöm inte att tömma filtret i torktumlaren.
 • Det är inte tillåtet att grilla på balkongen.
 • Det är rökförbud i samtliga allmänna utrymmen hos Aefab.
 • Fordon på gräsmattor och gångbanor är inte tillåtna.
 • Om du upplever en granne som störande, ta i första hand gärna själv kontakt med berörd person. Om detta känns obekvämt, kan du vända dig direkt till oss på Aefab.
 • Visa extra hänsyn mellan klockan 22.00 och 08.00.
 • Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest.

Senast uppdaterad