Bygget i full gång på Backa

Förra året öppnade vi vårt allra första 65Trygg, Engmansgårdarna i Alfta. Nu har vi tagit det första steget även i Edsbyn. Välkommen till 65Trygg Backa!

En vit Aefab-bil står parkerad framför ett vitt trevåningshus omgivet av grönska.

I Alfta har tillvaron på 65Trygg smugit igång. Att satsa på en helt ny sorts lägenheter, där mycket handlar om gemenskap och närhet till varandra, blev komplicerat när det sammanföll med en pandemi och krav på avstånd. Men sakta men säkert har tillvaron återgått till något som liknar det vanliga och nu är samlingslokalerna ofta fulla med folk.
- Och vi vet att det finns intresse för boendeformen även i Edsbyn. Därför känns det roligt att vi är igång och bygger även här nu, säger Hans-Peter Olsson, vd.

65Trygg är på sätt och vis helt vanliga hyreslägenheter men med lite extra. Här finns ett antal gemensamma lokaler som får användas av alla hyresgäster – i Alfta blev det bland annat ett stort vardagsrum med plats för många, gym och bastu, en stor matsal och flera fina uteplatser. Hur det kommer att se ut när allt är färdigt i Edsbyn är fortfarande inte helt bestämt.
- Och sen är det ju hyresgästerna själva som ska vara med och tycka till om vilken typ av gemensamma lokaler de vill ha, så det kommer att få utvecklas med tiden.

På 65Trygg finns också personal som ansvarar för det sociala innehållet, skapar en vi-känsla och fungerar som en extra länk mellan hyresgästerna och Aefab.
I Edsbyn kommer vårt första 65Trygg att ligga på Backa – ett område som redan i dag är populärt. Backa är ett lugnt, skönt och lummigt område som ligger ca 600 meter utanför centrum. Här finns stora gräsytor, flera lekplatser för barn och närhet till naturen. Apotek och hälsocentral ligger precis bredvid området.

I närheten ligger även sim- och sporthall. Den som vill promenera, springa eller åka skidor har nära till motionsspår och en skog med lättillgängliga stigar. Lägenheterna kommer att vara färdiga för inflytt hösten 2022. För att få flytta in måste du ha fyllt 65 år.
- Det kommer att finnas sammanlagt 31 lägenheter här: mestadels tvåor, några ettor men även en trerumslägenhet. Vi bedömer att det finns ett tillräckligt intresse för att bygga så pass många lägenheter och jag ser fram emot att se det här växa fram, säger Hans-Peter Olsson.

Senast uppdaterad