Delaktighet är nyckeln för trygghetsboendet

Arbetet är redan igång och nästa år är vårt första trygghetsboende, på Sunnangården i Alfta, i fullt bruk. Nu funderar arbetsgruppen som bäst på hur de gemensamma ytorna ska användas.
- Deras delaktighet är jätteviktig för att det ska bli bra, säger fastighetschef Joe Lönngren.

Kaffetermosen går laget runt och det står ett fat med smörgåsar på bordet. Men det här är ingen vanlig fikastund - för det ligger dessutom fullt av ritningar, anteckningar och bilder utspridda. Här sitter en grupp som har mycket att fundera på. Ska det vara pergola eller grillplats på uteplatsen? Var ska gymmet ligga? Vad vill man egentligen ha för aktiviteter på ett trygghetsboende?

De första lägenheterna på det kommande trygghetsboendet i Alfta är redan uthyrda och arbetet med att bygga om och till lokalerna är i full gång. Samtidigt arbetar ett antal kommuninvånare tillsammans med oss på Aefab, i en arbetsgrupp, med att komma fram till hur de gemensamma lokalerna ska användas.
- Det är helt vanliga, engagerade privatpersoner som själva anmält sig och vill vara med. Det är väldigt positivt för oss, det hade inte blivit lika bra om vi skulle sitta själva och försöka tänka ut vad de framtida hyresgästerna vill ha för aktiviteter och möjligheter, säger Joe Lönngren som ansvarar för utvecklingen av trygghetsboendet.

Det har blivit ett antal träffar. Där diskuteras innergårdar, uteplatser, tvättstugor och tillgänglighet, och framför allt pratar man om vad gemensamhetslokalerna ska användas till.
- Det är inte vi som ska bestämma det, utan det är hyresgästerna. Tack vare den här arbetsgruppen blir det lättare för oss att anpassa och tänka kring lokalerna i ett tidigt skede och vara beredda på vad de ska användas till.

Några färdiga beslut fattas inte i arbetsgruppen, däremot får Joe Lönngren och Aefab gott om idéer att ta med sig tillbaka till planeringen: öppet wifi för alla hyresgäster är ett önskemål. En lokal för frisör eller massage kan också bli aktuellt. Och en del förändringar är redan bestämda och klara: att det ska bli en inglasad uteplats, ett gemensamt kök i anslutning till allrum, att korridorerna ska målas om och snyggas upp och framför allt att det ska bli en rejäl uppfräschning av alla uteplatserna.

Under våren 2020 blir konceptet verklighet. Då får Alfta sitt allra första trygghetsboende.

Senast uppdaterad 2019-06-27 13.50

Kontakt

Adress: Alfta-Edsbyns Fastighets AB
Box 80, 828 22 Edsbyn
Besöksadress: Bornvägen 2, Alfta
Tfn: 0271-575 00
E-post: info@aefab.se

Öppettider

Mån & ons kl. 8.00-16.00
Tis & tors kl. 10.00-16.00
Fre kl. 8.00-15.00
Lunchstängt: kl. 12.00-13.00

Vi är det kommunala bostadsbolaget i Ovanåkers kommun.