Grussopning: så funkar det

Ett tydligt bevis på att våren är här, är när vår utförargrupp börjar sopa bort allt grus efter vintern. Nu är de i full gång och Joel Nordlund berättar hur de går tillväga.

Efter en lång vinter är det nu äntligen dags att sopa bort allt grus och vår utförargrupp är redan i full gång. Joel Nordlund, som jobbar i utförargruppen, berättar att det finns flera olika steg i processen med att ta bort gruset:
- Vi börjar med att "grovköra". Det betyder att vi sopar bort gruset från entréer och kör alla asfalterade ytor så att det blir enklare att gå. Medan det är blött och snö kvar behöver vi vänta lite med gräsmattorna.

Men nu har mycket av snön försvunnit från gräsmattorna, så nu är utförargruppen igång med "finkörningen".
- Nu när det har torkat kan vi sopa bort från gräsmattorna och där det legat snöhögar tidigare. Sen sopar vi fram det till gatorna och kör en sväng till.

Det är inte varje år som utförargruppen kör dubbla vändor - men i år har det varit en snörik vinter och då blev det en extra sväng:

- Vår förhoppning är vanligtvis att kunna vänta med grusupptagningen tills all snö på både asfalterade och grönytor har försvunnit. Om det däremot har varit en lång snörik vinter kan vi behöva "grovköra" asfalterade ytor innan vi färdigställer när all snö på gräsmattorna är borta.

Sen återstår ytterligare en omgång när den absolut sista snön försvunnit. Joel tror att det kan ta någon vecka till innan utförargruppen är helt färdig - sen kommer ett annat efterlängtat vårtecken:
- När allt grus är borta plockar vi fram alla bänkar och utemöbler. Vi behöver vänta tills vi är färdiga med gruset, men sen är det dags.

Senast uppdaterad