Koll på dina elektriska prylar

Elektriska apparater som blir överhettade är en vanlig brandorsak. Här har du några råd och tips kring hur du bäst håller koll på dina elektriska prylar och förebygger brandolyckor.

Laddare, tv-spel, lampor och datorer – vi har många elektriska apparater hemma som kan bli överhettade. Det är en vanlig orsak till brand, så var noga med att inte täcka över dem. Apparater kräver omvårdnad. Se till att sladdar och kontakter är hela. Använd inte starkare lampor än vad armaturen tål.

Dra alltid ur kontakten när du har använt kaffebryggaren, strykjärnet eller brödrosten.

Ett bra sätt att undvika tv-bränder är att alltid stänga av tv:n med strömbrytaren, inte bara med fjärrkontrollen. Det är också viktigt att tv:n, videon, datorn och stereon står fritt så att luftcirkulationen inte hindras.

Ladda mobiltelefon eller surfplatta när du är hemma och vaken. Lägg produkten du laddar på hårt underlag och ta bort föremål som kan börja brinna.

Det är vanligare än man tror att det börjar brinna i tvättmaskinen, torktumlaren eller diskmaskinen. Därför ska du inte låta dessa maskiner vara på när du går och lägger dig eller går hemifrån.

Läs mera om hur du skyddar dig själv och dina grannar från brand på vår sida om brandskydd.

Senast uppdaterad