Markus - viktig spindel i nätet på Aefab

En viktig doldis. Så kanske man kan beskriva Markus Bäckebo, ny energiansvarig på Aefab sedan i våras. Här berättar han mer om sitt jobb!

Porträttbild Markus Bäckebo

Markus Bäckebo, energiansvarig

Om Aefab ska nå de högt uppsatta klimatmålen är det helt nödvändigt att vi minskar vår energiförbrukning. Och i det arbetet är Markus Bäckebo, energiansvarig, en viktig spindel i nätet.

Markus är utbildad civilingenjör med inriktning på hållbar energiteknik och började som energiansvarig på Aefab i maj. Och han konstaterar att han nog inte kommer att vara något ansikte utåt i första hand.

­- Jag är ansvarig för elbilsladdningen, så det kan hända att hyresgästerna kan träffa på mig om jag är ute på någon parkering, eller möjligen om jag ska kolla hur det ser ut med isoleringen i någon byggnad. Men man kan nog säga att mycket av det jag gör sker i det fördolda. Antagligen kommer de flesta inte alls att märka av vad jag sysslar med – om det inte leder till ett bättre inomhusklimat förstås.

Markus jobb är framför allt att avgöra vilka insatser som krävs för att minska energiförbrukningen och uppnå ett så jämnt inomhusklimat som möjligt. Och han menar att energieffektivisering är något som alla tjänar på:

- Till att börja med så måste vi använda mindre energi för att nå våra klimatmål. Och företaget tjänar pengar på att inte pumpa ut värme i onödan. Men dessutom är det skönare att bo i husen om man skapar ett bra klimat. Väggarna ska inte dra kallt, värmen ska nå fram och det ska inte vara för varmt om sommaren, det tjänar alla på.

Senast uppdaterad