Särskilda uppdrag till kulturskapare - Elin är en av de utvalda

Elin Westlund

Elin Westlund

Lokalvårdare på halvtid – handvävare på halvtid. Elin Westlund tycker att jobbet på Aefab är perfekt att kombinera med konsthantverket. Nu är hon en av ett 30-tal kulturskapare i länet som fått ett särskilt uppdrag av Region Gävleborg för att kunna fortsätta ägna sig åt sitt hantverk även medan coronaviruset härjar.

Mässor ställs in, evenemang skjuts upp eller avbokas, och kunderna håller sig hemma. Coronaviruset har stor effekt på tillvaron för många – även för kulturskapare. Därför utlyste Region Gävleborg, Kultur Gävleborg, i början av april ett 30-tal uppdrag till kulturskapare verksamma i länet, för att möjliggöra för dem att arbeta hemifrån, att fortsätta arbeta och därigenom minska smittspridningen.

Ett drygt 100-tal ansökningar kom in och en av dem som fick ett uppdrag är Elin Westlund, Långhed. Hon är handvävare och jobbar med inriktning mot handvävd inredning för privat och offentlig miljö.

- Det handlar ofta om olika uppdrag åt till exempel kommun och landsting. Nyligen vävde jag upp nya produkter åt ett garnföretag inför en stor vävmässa som infaller vart tredje år. Och strax efter att jag blivit färdig blev mässan uppskjuten till nästa år. Det var rena turen att jag hann leverera, annars hade det antagligen inte blivit någon kund.

Uppdraget hon sökt medel till är att ta fram en provkollektion av olika tygprover. Den kan hon sen använda som bas både i sitt eget arbete och i planeringen tillsammans med kunder.

- Det ska bli en provkarta att bläddra i, där jag sedan kan ändra mönster och färger utifrån vad jag själv eller kunden önskar.

Att uppdragen blir färre märker hon av. Och den gamla macken i Långhed där hon brukar hålla öppet för turister har inga bokade studiebesök alls.

- Nej, det är helt dött. Så det är klart att det finns en oro. Då är det otroligt lyxigt att få det här uppdraget. Nu kan jag ägna mig åt att jobba med sådant som jag inte riktigt tar mig tid till annars.

Projektet pågår till och med i höst. Sen är tanken att alla verk som ingått ska presenteras i Gävleborg på något sätt, både digitalt och för publik. Dessutom kommer ett urval att presenteras i kulturtidskriften Balder som har sin redaktion i Gävle.

Sammanlagt 39 kulturskapare fick ta del av medlen från Kultur Gävleborg. Elin är den enda i Ovanåker som finns med i listan.

Hon ägnar sig åt sitt vävande på halvtid – och den andra halvtiden är hon lokalvårdare på Aefab. En bra modell, tycker hon.

- Jag vill nog inte väva på heltid. Det är skönt att bryta av och göra något helt annat. Och lokalvården och vävandet har absolut ingenting med varandra att göra, så det är en perfekt kombination.

 

Mer om uppdragen och vilka som tilldelats dem, går det att läsa om på Region Gävleborgs hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad