Sortera julskräpet!

Hopknölat presentpapper med julmotiv

När firandet är över och alla klappar hittat sin nya plats i hemmet, då finns det en del som blir kvar. Förhoppningsvis går det mesta av julmaten i och ni slipper kasta den. Men kvar blir ju ändå julskräpet! Här kan du läsa lite om hur du sorterar ditt skräp och kan planera hur du ska hantera det i mellandagarna:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. OBS! Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret och tejpen – lägg i brännbart. Då kan de bli fjärrvärme och el.

Frigoliten – återvinn genom att lämna som plastförpackningar vid återvinningsstationen.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som elektronik på återvinningscentralen. Dessa innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Trasigt porslin eller julkulor i glas – får absolut inte hamna i soppåsen. Du lämnar både glas och porslin till återvinningscentralen.

Värmeljus och marschaller – slänger du som metall på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men pilla gärna bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. Värmeljus kan också lämnas i rummet för farligt avfall på Bollnäs återvinningscentral så skickas dessa till Daglig verksamhet Lunden som ser till att återvinna metallen och återanvända stearinet.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral.

Julmaten – ät gärna under flera dagar och gör matlådor som går att frysa in. Blir det ändå kvar sådant som behöver slängas så lägger du det i din matavfallspåse och slänger i den bruna soptunnan. Då blir maten återvunnen till biogas och biogödsel istället.


Senast uppdaterad