Var rädd om dig i värmeböljan!

En värmebölja är på väg över oss. Folkhälsomyndigheten har tagit fram råd som gäller för värmebölja under covid-19. Bl.a. bör man inte använda fläktar i gemensamma utrymmen, i syfte att undvika risk för smittspridning.


Var uppmärksam på inomhustemperaturen, drick mera vatten och ordna en sval miljö. Det är några bra råd att tänka på nu när värmen stiger.

Nu gäller det också att vara vaksam på hur vi klarar av värmen och samtidigt motverkar smittspridning. Här har vi samlat de viktigaste råden, och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Tips om du har varmt i din lägenhet:

  • Stäng ute solen: Stäng fönster, har du persienner eller gardiner dra för under dagen för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt, då kan du hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönstren helt.
  • Öppna dina fönster på kvällen: När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten. Se till så att ventilationsdon inte är övertäckta eller stängda. Vid vädring kan man hänga ett lakan, fuktat med kallt vatten för fönstret detta sänker den inkommande temperaturen.
  • Stäng av värmekällor: Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare.Värm mat och vatten med mikrovågsugn och vattenkokare istället för att använda spis och ugn.
  • Fläkt: Äger du en fläkt, placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket.
  • Skål med is framför fläkten: Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer ifrån fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.
  • Inglasad balkong: Tänk på att hålla balkongdörren stängd för att inte släppa in värmen. Öppna gärna korsdrag ute på balkongen för att svalka.
Fönster

Om du har persienner, markiser eller rullgardin, se till att de är neddragna under dagen. Håll även fönster stängda under den varmaste delen av dagen.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med följande råd:

  • Följ råden för både covid-19 och värmebölja för att minska belastningen på hälso- och sjukvården.
  • Var försiktig så att du inte misstar hypertermi för feber. Se till att personen som uppvisar sådana symtom vilar i en sval miljö och dricker vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter 30 minuter är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.
  • Håll avstånd men undvik social isolering. Vid värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på symtom för värmestress. Samtidigt behöver fysiska kontakter begränsas för att minska smittspridning.
  • Utomhusvistelse är bra, men vistas i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. I byggnader och bebyggelse kan värmen stanna kvar en tid efter att utomhustemperaturen har gått ner. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.
  • Ordna en sval miljö. Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst 2–3 timmar i ordentlig svalka dagligen. Detta gäller särskilt riskgrupper. Samtidigt behöver råden följas om att hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen.
  • På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i gemensamma utrymmen.

    Folkhälsomyndighetens råd för värmebölja under covid-19 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad