Två män bakar sockerkaka i ett stort ljust kök. Några andra umgås i bakgrunden.

65Trygg Backa

Logotyp med texten 65 Trygg, format som ett hjärta.

Helt vanliga hyreslägenheter – med extra mycket bekvämlighet och gemenskap. Nu bygger vi vårt andra 65Trygg-område, på Backa i Edsbyn.

Är du 65 år eller äldre och trött på att sköta om ett helt hus, samtidigt som det inte lockar att flytta till lägenhet? Då kan 65Trygg vara något för dig.

Nu bygger vi Edsbyns första 65Trygg, på Backa. På sätt och vis ett vanligt boende, men samtidigt inte:

– Det speciella är det vi erbjuder utöver själva lägenheten. De som bor här har tillgång till mycket av det man kanske saknar om man flyttar från villa till lägenhet. Samtidigt tillkommer det saker som blir viktigare när vi blir äldre och går i pension, som möjligheten till att enkelt träffas och umgås i avslappnade former, säger Hans-Peter Olsson.

Det som skiljer 65Trygg från övriga bostadsområden är bland annat att det ska finnas ett antal gemensamhetslokaler där hyresgästerna kan umgås, hitta på aktiviteter och äta tillsammans. Träning, kafé, karaokekväll – det är hyresgästerna själva som bestämmer vad lokalerna ska användas till.

På 65Trygg finns också personal som ansvarar för det sociala innehållet, skapar en vi-känsla och fungerar som en extra länk mellan hyresgästerna och Aefab. När allting står klart på Backa kommer det att finnas 33 lägenheter här, mestadels ettor och tvåor men även en trerumslägenhet.

Lägenheterna kommer att vara färdiga för inflytt hösten 2022. För att få flytta in måste du ha fyllt 65 år.

Backa är ett lugnt, skönt och lummigt område som ligger ca 600 meter utanför centrum.

Här finns stora gräsytor, flera lekplatser för barn och närhet till skogsområde med skidspår. Apotek och hälsocentral ligger precis bredvid området.

I närheten ligger även sim- och sporthall. Den som vill promenera, springa eller åka skidor har nära till motionsspår och en skog med lättillgängliga stigar.

Vårt 65Trygg-bostadsområde i Alfta, Engmansgårdarna, stod klart 2020.

Ett vitt tvåvåningshus med balkonger på hörnen.

Senast uppdaterad