Uppsägning & utflyttning

Här hittar du information om vad som gäller när du ska flytta och vill säga upp din lägenhet.

Uppsägning

Om du ska flytta måste du säga upp din bostad tre hela månader innan tänkt avflyttning från din lägenhet. Det betyder att om du säger upp lägenheten i början av en månad, till exempel den 5 januari, så börjar uppsägningstiden att räknas från och med den 1 februari. Du har då uppsägningtid till och med sista april.

Om du är under 25 år är uppsägningstiden endast 1 månad.

Hur säger jag upp min lägenhet?

Hör av dig till oss på uthyrningen, tfn 0271-575 33, och tala om att du ska flytta. Vi skickar då en uppsägningsbekräftelse hem till dig som du måste skriva under och skicka tillbaka för att uppsägningen ska vara giltig.

Visning för ny hyresgäst

Under uppsägningstiden är du skyldig att visa lägenheten för nya hyresgäster. Sökanden kommer att ta kontakt med dig under den första tiden av din uppsägningsperiod. Försök att komma överens om en tid som passar för er båda.

Uppsägning vid dödsfall

Det är en månads uppsägningstid vid dödsfall. En månad räknas från det månadsskifte som inträder närmast efter uppsägningen.

Städning

När du flyttar ut är det viktigt att du städar ordentligt. Alla utrymmen som tillhör lägenheten måste städas, inklusive balkong, förråd och eventuellt garage. Om det är slarvigt städat kan du få betala städning i efterhand.

Ladda ner en checklistaPDF som du kan skriva ut och bocka av när du flyttstädar, för att vara säker på att du inte missar något.

Besiktning

När lägenheten är tom och välstädad ska den besiktas. Det gäller även förrådet. Tid för besiktning meddelas av oss i samband med avflyttningsbekräftelsen.

Vår besiktningsman kommer och tittar så att lägenheten är urplockad, välstädad och att ingenting saknas eller är skadat. Om du har tagit bort dörrar, skåp, hyllor eller liknande ska du se till att allt är återställt vid besiktningen. Om något saknas eller är skadat blir du ersättningsskyldig.

Om din städning inte godkäns vid besiktningen får du betala för omstädning.

Lämna in dina nycklar

Vid besiktningen ska samtliga utkvitterade nycklar finnas i lägenheten. Saknad nyckel leder till cylinderbyte och det får du som flyttar ut betala.

Besiktningsmannen skriver ett besiktningsprotokoll som du ska skriva under.

Adressändring

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverketlänk till annan webbplats så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändringlänk till annan webbplats.

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Senast uppdaterad