Klimatsmart hyresgäst

Här samlar vi tips och råd till dig som hyresgäst, för att du ska kunna vara med och bidra i vårt klimatarbete.

Klimatsmart konsument

  • När du köper möbler, inredning, husgeråd, byggmaterial, leksaker, textiler etc. bör du tänka på att materialvalet har stor klimatpåverkan. Produkter av metall, glas, plast, bomull och stenmaterial orsakar stora klimatutsläpp, medan däremot produkter av trä och bambu faktiskt fångar upp mer koldioxid än det krävs att tillverka dem!
  • Tänk även på hur saker är förpackade i butiken. Är tandkrämstuben förpackad i ytterligare en kartong? Det ökar avfallsmängden - välj hellre en tub utan kartong. Behöver du verkligen en plastpåse runt bananerna?
  • När du byter ut dina produkter så tänk på hur de gamla tas omhand. Bästa och minsta miljöpåverkan är att köra iväg dem till återvinningsstationerna där de tas omhand på rätt sätt. Är det inget större fel på produkten är det bästa att lämna till second hand, finns på återvinningsstationen. Om du till exempel köper en soffa kan du kolla med leverantören om de tar hand om din gamla. Men kolla även om de lämnar den till återvinning.
  • Tänk på att det som sorteras och återvinns i våra återvinningsrum endast är förpackningar. Allt annat ska till en återvinningsstation. På BORAB:s återvinningsstation ser de till att allt tas tillvara på rätt sätt. Fråga gärna personalen där om hjälp om du undrar över något!

Tre frågor att tänka på

  • Behöver jag verkligen det här?
  • Vilket material är det tillverkat i?
  • Vad händer med det föremål jag byter ut? Kan det återvinnas/återanvändas?

Ingen reklam, tack!

En "Ingen reklam, tack"-skylt vid ditt postfack bidrar till en minskad pappersförbrukning. En enkel insats för miljön!

Senast uppdaterad