Spara energi

Tillsammans kan vi minska energiförbrukningen otroligt mycket genom endast små förändringar i vårt sätt att leva.

Energispara smart

Möblera smart

Tänk på att inte placera stora möbler, som t.ex. soffor, framför element. Det gör att värmen inte sprids så bra.

Tvätta på lägre temperatur

Kläder som bara är lätt smutsiga blir rena ändå.

Slå av standbyläget

En apparat som står i standbyläge kostar 50kr/år. Hur många apparater har du hemma?

Dra ut laddaren från eluttag

En mobilladdare som sitter i eluttaget trots att du inte använder den drar mer energi än vad du kan tro.

Satsa på lågenergilampor

Byt ut dina gamla glödlampor mot lågenergilampor - du sparar i snitt 200 kr per utbytt lampa. Lågenergilampor är fem gånger effektivare och håller i tio år längre.

Dra upp dina persienner

Släpp in solljuset och värmen på dagen genom att dra upp dina persienner.

Energispara smart i köket

  • Tina mat i kylskåpet –Maten mår bättre av långsam upp tining.
  • Ställ inte in varm mat i kylen eller frysen, låt den kallna först.
  • Din kyl ska ha (+5°) och din frys ska ha (-18°). Varje extra minusgrad i frysen ökar energianvändningen med 5 procent.
  • Frosta av frysen 1-2 ggr per år.
  • koka vatten i vattenkokare istället för på spisen.
  • Använd kastruller och stekpannor som är lika stora som spisplattan.
  • Använd lock så sparar du cirka 20 procent energi jämfört med att koka utan lock.

Varför spara på vattnet?

I genomsnitt använder varje person ca 200 liter vatten per dygn. Så mycket som 70 liter går till vår personliga hygien. Vårt användande av vatten ökar energiförbrukningen som kan innebära höga kostnader.

Tillsammans kan vi minska förbrukningen otroligt mycket genom endast små förändringar i vårt sätt att leva.

Duscha fem minuter

Duscha istället för att bada. Duscha snabbt. En dusch som vara 15 minuter istället för 5 minuter ökar kostnaden med ca 1 900 kr om året.

Tvätta full maskin

Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som när den är full. Hängtorka tvätten så ofta du kan istället för att tumla.

Stäng av kranen

Brukar du borsta tänderna och lämna kranen på under tiden? Du sparar så mycket som ett badkar i veckan om du stänger av kranen medan du borstar tänderna.

Diska smart

Skalar du potatis, diskar och sköljer under rinnande vatten? Otroligt mycket vatten rinner mellan fingrarna. Skölj i en balja med vatten istället.

Energisparkampanj

Vi är med i allmännyttans energisparkampanj - var med du också och hjälp till att spara energi! Tillsammans kan vi med ganska små insatser göra riktigt stor skillnad.

Små steg kan göra stora avtryck

Handen på hjärtat, hur ofta står du kvar en extra stund i duschen och bara njuter av det varma vattnet? Eller vaknar du på morgonen och upptäcker att det lyst i hallen hela natten eller att TVn står på i stand-by läge dygnet runt? Inte hela världen kan man tycka. Men om hela världen faktiskt stängde av varmvattnet lite tidigare, kom ihåg att släcka lyset och slutade använda stand-by läget så skulle vår energiförbrukning se betydligt bättre ut än den gör idag. För vi gör av med lite för mycket energi.

Men nu kan vi ändra på det. För nu har Allmännyttans energisparkampanj startat. En kampanj som med glimten i ögat ger oss de små smarta tipsen som gör att vi kan minska energiförbrukningen utan att ändra vår livsstil allt för mycket.

Du får smarta energispartips

Vi på Aefab är med i kampanjen och kommer att se till att du som är hyresgäst hos oss får tillgång till alla smarta tips. Bland annat genom att bjuda in dig till www.allmännyttan.selänk till annan webbplats där du kan hitta bra och konkreta energispartips, spela ett roligt energisparspel (som är tänkt för barn men som funkar lika bra på spelsugna vuxna) och läsa om hur andra gör för att spara energi.

Senast uppdaterad