Bra tips i sommarvärmen

Nu är värmen här. Och det finns en hel del du kan göra för att motverka att lägenheten blir för varm under sommarmånaderna.

Stäng ute solen

Stäng dina fönster under dagen, har du persienner eller gardiner är det bra att dra för dem för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt, kan du hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönstren helt.

Öppna dina fönster på kvällen

När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten. Se till så att ventilationsdon inte är övertäckta eller stängda. Vid vädring kan man hänga ett lakan fuktat med kallt vatten för fönstret, detta sänker den inkommande temperaturen.

Stäng av värmekällor

Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare. Värm mat och vatten med mikrovågsugn och vattenkokare istället för att använda spis och ugn.

Fläkt

Äger du en fläkt, placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket.

Skål med is framför fläkten

Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer från fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.

Inglasad balkong

Tänk på att hålla balkongdörren stängd för att inte släppa in värmen. Öppna gärna korsdrag ute på balkongen när solen gått ner, för att svalka.

AC-anläggning

Om du vill har du möjlighet att själv köpa en enkel portabel AC-anläggning från något elektronikvaruhus.

Senast uppdaterad