Kallt? Läs det här innan du felanmäler!

Utetemperaturen ligger runt noll grader eller någon plusgrad - då är det som svårast att reglera inomhustemperaturen och många kan uppleva att det är kallare hemma.

Men ett kallt element behöver inte betyda att det är fel på värmen. Här kan du läsa mera om hur det fungerar, och vad du själv kan göra om du tycker att det känns kallt i din lägenhet.

Vår ambition är att alla lägenheter ska ha en temperatur omkring 21 grader.
Termostatventilen på elementet känner av värmen i lägenheten och när termostaten känner att det är 21 grader i rummet stänger den av vattenflödet genom elementet. Det är därför man kan känna att elementet är kallt. När temperaturen i rummet sjunker under 21 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn inomhustemperatur. Om elementet är kallt spelar alltså ingen roll så länge det är 21 grader i rummet.

Har du problem med att det är kallt i lägenheten finns det några saker du själv kan undersöka och säkerställa innan du felanmäler till oss:

  • Det är bra om du mäter temperaturen själv i lägenheten innan du felanmäler till oss. Placera din termometer centralt, mitt i lägenheten. Då mäter du en korrekt temperatur.
  • Ibland kan man faktiskt uppleva att det är kallare än vad det egentligen är. Eftersom temostatventilen är känslig är det viktigt att tänka på att möblera på rätt sätt för att få ut mesta möjliga värme i din lägenhet. Försök att undvika möbler framför elementen. Flytta ut soffan en bit från elementet.
  • Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar värmen. Det kan också medföra att den ställer in sig efter fel temperatur och du får det kallare i rummet. Dra undan gardinerna så att de inte täcker hela elementet. Då är det lättare för värmen att cirkulera.
  • Låt ventilerna vara öppna för att lufttillförseln i huset ska fungera korrekt. Om ingen luft kommer in via ventilerna så kommer det att dra vid fönster och dörrar i stället och upplevas ännu kallare i lägenheten.

Om du har kallt i lägenheten och de här råden inte är hjälpsamma, ska du göra en felanmälan, antingen via bostads-appen, via Dina Sidor Länk till annan webbplats., eller kontakta din bovärd.

Aefab byter just nu ut termostater på elementen på flera bostadsområden. Termostaten är en mekanisk del av värmesystemet, som med tiden slits och försämras i sin funktion.

I vår uppföljning av innetemperaturerna har vi sett att det är ganska stor spridning i inomhustemperaturer på många av våra områden, vilket tyder på att termostaterna till viss del tappat sin funktionalitet. Därför genomför vi byten där vi ser att det behövs.

Har du frågor om pågående termostatbyten, kontakta Gustav Söderlind, energiansvarig på Aefab.

Senast uppdaterad