Säkrare trapphus med brandvarnare

Som en del i vårt arbete med att öka brandskyddet för våra hyresgäster, kommer vi att sätta upp brandvarnare i alla våra trapphus. Nu har arbetet börjat - på Skidan i Edsbyn.

Fastighetsskötaren Joel Nordlund förbereder för en brandvarnare.

Fastighetsskötaren Joel förbereder för brandvarnare.

Totalt har 34 brandvarnare satts upp på Skidan i Edsbyn.

­- Det sitter två i varje trappuppgång, synkade med varandra så att båda två larmar, berättar fastighetsskötaren Joel Nordlund som arbetat med att skruva upp dem.

Arbetet kommer att fortsätta under 2021 och planen är att det ska sitta brandvarnare i alla våra trapphus innan året är slut.

Men det allra viktigaste arbetet med att brandskydda ditt trapphus, är det du själv och dina grannar som gör.

- Det är otroligt viktigt att trapphuset är rent från saker som är brännbara eller hindrar framkomligheten. Det kan både göra att en brand blir värre, och försvåra arbetet för räddningstjänsten. Som till exempel barnvagnar eller cyklar, de ska absolut inte stå i trapphusen, säger Joel Lind som är brandskyddsansvarig hos Aefab.

En brandvarnare på plats i trapphuset.

En brandvarnare på plats i trapphuset.

 

Så skyddar du dig mot brand

Om det brinner i trapphuset eller i en annan lägenhet – tänk på att:

  • Stanna kvar i din lägenhet, stäng dörren och larma SOS på 112. Invänta hjälp. En lägenhet klarar normalt att stå emot brand i ungefär en timme och är därför en säker plats. Om du behöver evakueras gör räddningstjänsten det.
  • Gå aldrig ut i ett trapphus som är rökfyllt. Även vid en liten brand kan ett trapphus bli fyllt med tjock, giftig rök redan efter några minuter.
  • Täta dörrspringor eller ventilation med blöta handdukar och tejp om det kommer in rök .


Senast uppdaterad