Telefoni

Ett bra sätt att ringa billigare är att använda bredbandstelefoni istället för vanligt fast telefonabonnemang.

Bredbandstelefoni, eller IP-telefoni som det också kallas, fungerar på samma sätt som vanlig telefoni. Allt du behöver är en liten dosa som du kopplar in mellan din telefon och bredbandsuttaget. Dosan får du av leverantören när du beställer ip-telefoni.

Välj fritt bland olika tjänsteleverantörer

Med vårt kommunikationsnät Öppen fiber kan du välja fritt bland många leverantörer, erbjudanden och tjänster. Eftersom bindningstiderna är korta kan du enkelt byta leverantör om du inte blir nöjd.

Hur beställer jag bredbandstelefoni?

www.bredbandswebben.se Länk till annan webbplats. kan du se vilka tjänsteleverantörer som du kan välja mellan. Information om abonnemang och villkor finns på deras hemsidor.

För att beställa bredband kontaktar du direkt den tjänsteleverantör som du vill ha. Inom några dagar kan du koppla in bredbandet i din lägenhet.

Så här kopplar du in telefoni i lägenheten

Ett bra sätt att ringa billigare är att använda bredbandsuttaget i stället för telefonjacket. Bredbandstelefoni, eller IP-telefoni som det också kallas, fungerar på samma sätt som vanlig telefoni. Allt du behöver är en liten dosa som du kopplar in mellan din telefon och bredbandsuttaget.

OBS! Vissa typer av trygghetslarm fungerar mindre bra ihop med bredbandstelefoni. Har du ett sådant så kontrollera först funktionen med din larmoperatör, innan du byter abonnemang.

  1. Beställ bredbandtelefoni hos den leverantör du vill ha. Tjänsteleverantörerna och priser hittar du på: www.bredbandswebben.se.Information om abonnemang och villkor finns på deras hemsidor. Du kan också ringa deras kundtjänst om du vill ha merinformation.När du har beställttelefoni får du en telefonidosa och kablarhemskickat.
  2. I skåpet som sitter ovanför ytterdörren eller i klädkammaren finns en vit box monterad. Sätt i en nätverkskabel i boxens uttag LAN3 (grön port) och koppla den till din telefonidosa som du fått av din leverantör. Sedan kopplar du din telefon till telefonidosan. Se till så attföljandelampor lyser påboxen: WAN, LAN3 och PWR.

Felanmälan

Om din telefoni inte fungerar ska du alltid göra en felanmälan till din tjänsteleverantör för att snabbast möjligt kunna hitta felet och åtgärda det.

  • Innan du felanmäler:
  • kontrollera om det lyser i skåpet. Se till så att lamporna lyser på: WAN, LAN3och PWR.
  • kontrollera att säkringen till bredbandsskåpet är ok och att kontakten till fiberomvandlaren sitter i ordentligt.
  • kontrollera att din nätverkskabel sitter i ordentligt (prova gärna med en annan kabel)
  • prova att koppla telefonidosandirekt i skåpets LAN3-uttagOm du kontrollerat ovanstående och det ändå inte fungerar då ringer du din tjänsteleverantör och felanmäler.

Ladda ner instruktioner över hur du kopplar in telefoni som PDF. Pdf, 135.7 kB.

Senast uppdaterad