Fyra olikfärgade kassar för källsortering, för glas, papper, metall och plast.

Tips för bra källsortering

Ordna bra sortering hemma så blir det enklare att slänga de sorterade förpackningarna och farliga avfallet i soprummet.

Köken kan se olika ut på våra områden. Om du inte har plats för flera kärl under diskbänken klarar du dig långt med två sopkärl - en för hushållssopor och en för allt som kan återvinnas.

Sedan kan du sortera allt i soprummet. Samla gärna tidningarna i en papperspåse, papper är en viktig råvara för pappersindustrin.

Tips på enkla lösningar:

Ha två hinkar, en för hushållssopor och en för allt som kan återvinnas, till exempel glas och konservburkar. Sedan kan du sortera förpackningarna direkt i soprummet.

  • Skölj ur kladdiga förpackningar.
  • Dela på förpackningar som är gjorda av olika material.
  • Vik ihop eller platta till små och stora kartonger. Öppna både lock och botten på konservburkar och platta ut dem. Det sparar mycket plats.
  • Knyt ihop påsen för hushållssoporna ordentligt.

Vad gör jag med övrigt avfall?

I både Alftas och Edsbyns bostadsområden har vi miljöstationer för grovsopor så som möbler, metallskrot och trädgårdsavfall. Där kan du även slänga farligt avfall t.ex. färgrester, nagellack, oljor, bilbatterier, lysrör och glödlampor.

Tvättstugan

Glöm inte att källsortera även nere i tvättstugan. De soptunnor som finns i tvättstugorna är endast till för att slänga brändbart material, inte plastförpackningar och annat som behöver källsorteras.

Senast uppdaterad